Yerli Üretim Forklıftler Dünyayı Taşıyacak
Kayseri'de bir firma, TÜBİTAK desteğiyle kamyon ya da TIR dorsesine asılarak taşınabilen forklift üretimine başladı. Kayseri'deki bu firmanın üretimiyle Türkiye, teleskobik mobil forklift üreten 8'inci ülke oldu.
Kayseri'de bir firma, TÜBİTAK desteğiyle kamyon ya da TIR dorsesine asılarak taşınabilen forklift üretimine başladı. Kayseri'deki bu firmanın üretimiyle Türkiye, teleskobik mobil forklift üreten 8'inci ülke oldu.
Ağır yükleri çatalları aracılığıyla kaldırmak ve özellikle bir araca ya da rafa yüklemek için kullanılan bir çeşit iş makinesi olan forkliftler Türkiye’de az sayıda firma tarafından üretiliyor. Bu üretici firmalardan biri de Kayseri’de ürettiği forklift ile dünyada Türkiye’yi 8’inci ülke yapan Avrasya Forklift. Kayseri Organize Sanayi Bölgesi'nde üretim yapan Avrasya Forklift Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Baykan, yerli üretim forkliftlerin, bu konuda dışa bağımlılığı ortadan kaldırması açısından önemli olduğunu ve bundan mutluluk duyduklarını dile getirerek, ''Ülkemizin ihtiyacı olan bu forklift, kendini kamyon kasasına ya da TIR dorsesine asarak mobil taşınabilme özelliğine sahip. Her şeyden önce de 3x3, yani 3 tekerden çekişli olması nedeniyle karda, çamurda, yağmurda, her türlü arazi ve zemin şartlarında kullanılabilen bir makine. Biz bu ürüne, 2010 yılında TÜBİTAK desteğiyle başladık. 2010, 2011 ve 2012'de birer adet prototip yaptık. 2013 yılında da ürünün ömür, saha ve yıpranma-yorulma testlerini tamamladık. Bu yılın 6'ncı ayından itibaren de ayda 5 adet olmak üzere seri üretimine başladık'' dedi.
TÜBİTAK TEYDEB’e sundukları iki projeyle forkliftler üzerine çalışma yaparak bu aşamaya getirdiklerini dile getiren Baykan, “Şu anda yurt içi talepleri karşılamaya çalışıyoruz, Gürcistan'a 2 adet forklift sattık, İran ve Irak'tan da talepler geliyor. İran ve Irak'ta oluşturduğumuz distribütörlükler sayesinde, bu ülkelerden gelen talepleri karşılayacağız ve forklift teslimatlarını yapacağız. Kendini kamyon ya da TIR dorsesine asarak taşınabilen forklifti Avrupa'da 4 ülke ile İrlanda, Kanada ve Amerika üretiyor. Biz de Türkiye olarak bu forklifti üreten 8'inci ülkeyiz. Biz de firma olarak Mazaka markasıyla dünyada üretim yapan 8'inci markayız. Ayrıca yurt dışındaki fiyatlarıyla bizim yerli üretimimiz arasında yüzde 50 fiyat farkı var. Bizim ürünümüz daha ucuz'' diye konuştu.
Baykan, 'teleskobik mobil forklift' olarak da isimlendirilen forklift üretimi konusunda branşlaşmak istediklerini ifade ederek, ''Türkiye içindeki ihtiyacı karşılamakla birlikte Rusya, Türk Cumhuriyetleri, İran, Irak, Arap ve Afrika ülkelerine ihracat yapmak öncelikli hedeflerimiz arasında yer alıyor'' ifadelerini kullandı.
Firmanın Genel Müdürü Zekeriya Baykan da forklitin, üretiminde kullandıkları hidrolik üniteler sayesinde en zor şartlarda çalışma özelliğine sahip olduğunu vurguladı. Zekeriya Baykan, ''Aslında bu forklift, bütün sektörlerin ihtiyacı olan bir makine ama çok fazla tanınmadığı için insanların farklı arayışlara girdiklerini görüyoruz. Makinemizi hazır çim, kereste ve bim sektörü çok rahat kullanabilir. Ayrıca Avrupa ve Amerika'da bu forkliftler çiftliklerde de çokça kullanılıyor'' dedi.